dinsdag 20 maart 2012

Sporten = Spelen

Hoe vaak ben ik al niet met fitnessen begonnen om na twee maanden er weer mee te stoppen? Vaak!
Hoe vaak ben jij al niet met een sport begonnen om er na een poosje al weer mee te stoppen? Vaak?
En hoe kwam dat? Pijn? Geen tijd? Niet leuk? Toch niet het resultaat dat je verwachtte? In andere woorden; geen motivatie meer?
En waar komt dat dan vandaan? Omdat je aan de sport begint om de verkeerde redenen.
Hoezo de verkeerde redenen? Afvallen is toch een goede reden? Nee, het is wel een leuke bijkomstigheid van sporten. Gezond en fit zijn is toch een goede reden? Al een betere, maar ook gezind en fit zijn zijn leuke bijkomstigheden. Waarom dan wel? In mijn belevenis moet je met sporten beginnen omdat je het leuk vind. Leuk??? Ja LEUK!

Hoezo leuk? hoor ik jullie denken.
Laten we eerst een kijken naar het woord sporten. Bij mij heeft dat een beetje een negatieve lading. Het geeft mij het gevoel dat ik iets MOET. Dat ik iets serieus moet gaan doen en dat ik als ik niet zweet het niet goed gedaan heb. Onzin. Bewegen dan. Klinkt al beter, maar dekt voor mij niet echt de lading.
Denk eens terug aan je jeugd. Toen je op elke lekkere dag buiten aan het 'spelen' was; rennen, klimmen, fietsen, wandelen en al het andere wat kinderen doen als ze buiten zijn. Je bewoog, en nog best heel intensief ook, omdat het leuk was. Het was een spel. Je was aan het spelen. Het deed geen pijn (alleen als je zoals ik regelmatig uit een boom kukelde, of van je fiets donderde), je had altijd zin en vaak moest je moeder je zelfs komen halen om te gaan eten (er waren nog geen mobieltjes) of naar bed te gaan omdat je niet naar binnen wilde. Het was LEUK.
Terug naar het sporten. Als je iets doet wat je leuk vind en je ziet het als spelen dan zul je het vanzelf zo veel mogelijk gaan doen en zul je er altijd zin in hebben. Wat je dan ook doet; van fitnessen tot rolschaatsen, van zwemmen tot yoga, van wandelen tot tuinieren, het maakt niet uit wat je doet. En dan zal je je vanzelf beter gaan voelen (Ik ga hier niet de biologische uitleg daar voor geven, Ik volsta met te zeggen dat er stofjes vrij komen die je positief beïnvloeden.), zal je er van afvallen en zal je niet na twee maanden al weer stoppen.

Ik heb dat met wandelen. Ik wandel zo veel mogelijk. Van een rondje in de buurt (ongeveer 5km) tot (net weer mee begonnen) langere wandelingen van de NS, de ANWB, Staatsbosbeheer of lokale wandelingen. Ik kan het op mijn eigen tempo doen, alleen of met mijn partner (of wie dan ook), met of zonder muziek, ik kan gaan waar ik wil, ik hoef er niet ver voor te reizen, ik hoef er geen speciale kleding voor aan (afgezien van een paar goede wandelschoenen), ik maak regelmatig foto's (nou ja, mijn partner meer hoor!) en ik kom op de mooiste plekjes! Daarnaast kan ik emotioneel ontspannen en kom ik er met een positief gevoel van terug, spierpijn of niet.
Dit is mijn spelen. Als het kon zou ik het elke dag doen. Helemaal op een dag als vandaag.

Kies de sport, beweging die JIJ LEUK vindt en ga lekker SPELEN!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten