zaterdag 8 december 2012

Style

Wat is stijl eigenlijk? Als ik het woord in het woordenboek (van Dale online) opzoek dan krijg ik de volgende beschrijving:

1 stijl (de; m; meervoud: stijlen)  
1 manier van schrijven 
2 de gezamenlijke kenmerken van een richting of periode in de kunst, van een kunstenaar 
3 wijze van handelen, (goede) manier: dat is geen stijl geen manier van doen


Het soort stijl waar ik het over wil hebben is de persoonlijke of kleding stijl. Als ik hier de woordenboek beschrijving aan toe voeg dan krijg je (volgens mij) het volgende:
1 Manier van kleden.
2 Een gezamenlijke voorkeur voor een bepaalde de manier van kleden dat zich kan uiten in merk, ontwerper, sociale status, muziekvoorkeur en persoonlijke voorkeuren.
3 Wijze van voorkomen; het uitstralen van persoonlijke karaktereigenschappen door kleding en gedrag. 

Voor mij is Stijl voornamelijk een kwestie van punt 1 en 3. Het heeft voor mij niets te maken met het (slaafs) volgen van modetrends. In mijn ogen is Stijl iets wat iedereen heeft of zou kunnen hebben. Stijl is iets heel persoonlijks en kan veranderen. Soms wel elk jaar, omdat je zelf als persoon je ontwikkeld en dan je Stijl niet meer bij je past. Ik merk het nu zelf dat ik finaliste ben in de Miss Plussize Fashion Verkiezing 2013. Daar aan mee doen zorgt er voor dat ik als persoon verander en dat ik ook de behoefte heb om mij zelf anders naar buiten te brengen. 
Het begon eigenlijk al in het begin van het jaar toen ik behoefte had om vrouwelijker en professioneler over te komen en besloot om mijn kledingstijl aan te passen. Ook begon ik foundation en meer make-up te dragen. Nu merk ik dat mijn voorliefde voor kleding (ik wilde om 11 jarige leeftijd al mode ontwerpster worden) ook echt kan gaan uiten! Als persoon begin ik mijzelf ook completer te voelen. Ook dat heeft effect op mijn kleding keuze. Mijn Stijl zal nog vele malen gaan veranderen naarmate ik ouder word en verander. Dat vind ik alleen maar leuk, ik houd nou eenmaal van kleding!

Tips om je eigen Stijl te creëren;
1 Verzorging. Goed voor jezelf zorgen (daar heb ik het al eens eerder over gehad) is belangrijk. Je kunt je nog zo goed kleden, als het niet verzorgd is en je hebt jezelf niet verzorgd dan zal het er niet Stijlvol uit zien.  
2 Laat met je kleding zien wie je bent. Kies kleding die bij jouw als persoon past en niet wat er in de mode is. Vraag jezelf af; wat wil ik met mijn Stijl uitstralen?
3 Kies kleding die je lichaam op zijn mooist doet uitkomen. Wees je bewust van je eigen lichaam en wat wel en niet daar bij past. 
4 Kies kleding die jij leuk vindt. Als je iets draagt wat je leuk vindt dat zul je dat uitstralen en staat het mooi.
5 Je Stijl heeft ook te maken met je gedrag. Hoe jij je gedraagt in de kleding die je draagt zal uitmaken hoe jouw Stijl ervaren wordt. Vaak zie je dat gedrag en kledingstijl elkaar versterkt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten