dinsdag 24 september 2013

Weight Stigma Awareness Week - 2

Het is deze week Weight Stigma Awareness Week. Een week waarin we stil staan bij hoe zeer gewichtsdiscriminatie en stigmatisering in onze samenleving is verankerd zonder dat we het door hebben. Een week waarin we bediscussiƫren hoe we dit zouden kunnen door breken.
Elke dag deze week, laat ik jullie een stelling zien die hier mee te maken heeft. Vandaag is het een vrij heftige.
NL Dik zijn kan je risico op dood gaan verhogen: het is aangetoond dat mensen minder bereid zijn een dik iemand te helpen na een verkeersongeval. Wat is er met onze humaniteit gebeurd?

Persoonlijk snap ik dit helemaal niet. Kan ik ook echt niet bedenken wat er door iemand zijn hoofd zou gaan in zo'n situatie. Er ligt iemand op de grond die net een ongeluk heeft gehad en je helpt niet omdat die persoon dik is? Echt daar snap ik niks van. Er ligt daar een mens! Een mens!
Maar schijnbaar is het zo dat er iets in veel mensen hun hoofd gebeurd waar door ze een dikkere persoon minder snel zullen helpen. Wat is dat dan? Wat is er dan in hemelsnaam zo erg aan dikkere mensen dat je humaniteit het opgeeft?
Zijn mensen bang dat door een dikkere persoon aan te raken zij ook dik worden? Zijn mensen bang dat door een dikkere persoon te helpen ze minder waard zijn?
Of, en van deze gedachte schrik ik, vinden mensen dat dikkere mensen het niet waard zijn om te helpen? Dat ze dood mogen gaan?

Als je er over nadenkt, en als je het ondervonden hebt, dan is gewichtsdiscriminatie iets dat wettelijk verboden zou moeten zijn, toch? Maar dat is het niet. Terwijl iemand niet helpen na een ongeluk omdat ze dik zijn net zo erg is als iemand niet helpen om zijn huidskleur, afkomst, geloof, uiterlijk, handicap of seksuele voorkeur. Dat is allemaal wel bij wet verboden, waarom gewichtsdiscriminatie dan niet?
Schijnbaar is het in onze samenleving gewoon geworden dat gewicht zo van levensbelang is dat het boven de wet staat. Daar door is, naar mijn mening, humaniteit naar dikkere mensen toe grotendeels verdwenen. Ik kan daar maar moeilijk mee omgaan. Ik word er erg boos over en ook wel een beetje depressief. Hoe gaat zich dit ontwikkelen in de toekomst?

Maar ik wil niet zo negatief zijn. Ik wil deze blog positief afsluiten. Ondanks dat ik weet dat ik met mijn blogs heus de wereld niet kan veranderen van het ene op het andere moment, geloof ik ook dat alle kleine beetjes helpen. En ontzettend veel kleine beetjes van veel verschillende mensen is al gauw een groter deel!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten