dinsdag 22 oktober 2013

Ik ben er klaar mee.....

(Disclaimer: ben je snel op je teentjes getrapt en maakt eerlijk en open praten jouw leven je nerveus, lees dan maar niet verder.)

....met het vingertje wijzen naar anderen om zo je eigen leven te verantwoorden naar anderen toe. Een aantal voorbeelden.

Mijn kleding stijl. In de aanloop naar en ook na de Miss Plussize Verkiezing heb ik mij laten beinvloeden door de stijl die er in deze groep mensen heerste en ook heb ik mij de publieke reacties op mijn uiterlijk en stijl (ik werd aangezien als de oudste in groep en men vond dat ik truttig was) erg aangetrokken. Ik heb het advies om mij jonger te kleden van harte genomen en de keus gemaakt om er iets mee te doen. Maar het lukt niet......en wie is daar nou verantwoordelijk voor? De groep mensen bij de Miss Plussize Verkiezing, het publiek? Nee, zij zijn niet meer dan de reden waarom IK een keuze heb gemaakt. IK ben ZELF verantwoordelijk voor mijn keuze, ik kan een ander hier niet de schuld van geven. Helaas gebeurt dat dus wel. Ik heb al eens iemand heel verontwaardigd horen zeggen: 'Nou, wat een onzin, dat die mensen jou een richting in drukken die helemaal niet bij jou past! Dat mogen ze helemaal niet doen!' Dat mogen ze best hoor, maar het is aan MIJ om daar een keuze bij te maken. En als blijkt dat ik de verkeerde heb gemaakt is dat niemand anders zijn schuld dan de mijne.

Nou heb ik dus gekozen voor mijn eigen persoonlijke stijl en helaas is dat een stijl die moeilijk te vinden is in Grote Maten Mode Land. Als het er al is, dan is het vaak duur en als Koos Werkeloos heb ik dat geld nu niet. Dus.......ik kan de vinger naar de mode industrie steken en hun er de schuld van geven dat ik niet kan vinden wat ik wil of ik kan de verantwoordelijkheid voor mijn garderobe bij mijzelf leggen. Ik ga vanmiddag die naaimachine aanschaffen en ik ga proberen kleding te maken die ik graag aan wil.

De mode industrie, de media, de dieet industrie etc etc hebben zeker weten invloed op hoe de samenleving naar plus size mensen kijkt, en ik vind dat ZIJ daar zo HUN EIGEN verantwoordelijkheid in moeten nemen. Dat de plus size community de strijd in aan gegaan is goed, maar.......het kan niet zo zijn dat wij deze industrieën de schuld geven voor ONZE EIGEN keuzes die we in ons leven maken. Door je vingertje maar te blijven wijzen blijf je jezelf in de slachtofferrol zetten. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, de keuzes die je maakt met betrekking tot je gezondheid/stijl, je zelfvertrouwen, je sociale leven, je baan etc etc kom je uit je slachtofferrol en kun je bereiken wat je echt wil.
Neem nou mijn KEUZE om aan het einde van het afgelopen schooljaar niet te gaan solliciteren naar een nieuwe baan in het onderwijs. Ik KOOS er voor om voor mijzelf te gaan beginnen en te leven van een uitkering. Niemand heeft mij gedwongen en ik wist waar ik aan begon. Helaas in mijn eigen bedrijf niet gelukt. Dat had meerdere redenen, maar die kan ik niet de schuld geven. Als er al schuld is dan ligt die bij mijzelf. Ik kan mijn vinger wijzen naar al die plus size vrouwen die niet van mijn diensten gebruik gemaakt hebben, maar daar bereik ik niks mee. Het is mijn keuze geweest om nu, in het huidige financiële klimaat, dit te gaan doen. Dat was niet leuk, maar ik heb er van geleerd. Ik geef niet op, ik ga door, maar anders.

Iedereen weet, werkeloos zijn is niet leuk. De afgelopen week kreeg ik van mijn partner te horen dat ik nou wel erg chagrijnig en depressief aan het worden was. Dat was niet leuk om te horen, maar het klopt wel. Daar zijn een aantal redenen voor, maar ik kies er voor om niet het slachtoffer van die redenen te worden, maar mijn verantwoordelijkheid te nemen en er iets aan te doen. Mijn dag duidelijk plannen, even weer gaan letten op mijn beweging en voeding. Dat soort dingen. 

Het is nog heel makkelijk ook. De enige aan wie jij verantwoordelijkheid hoeft af te dragen ben jij zelf. Dat scheelt een hele hoop in je contact met anderen en als je kritiek krijgt. Jij bent een ander geen verantwoordlijkheid schuldig over je eigen keuzes en leven. Aan de andere kant, je kunt ook een ander niet meer de schuld geven als iets fout gaat. Dat is best heftig.
Het resultaat van verantwoordelijkheid nemen? Meer controle, meer zelfvertrouwen, een beter zelfbeeld, meer begrip voor jezelf en een ander, meer rust en heel wat minder stress.

Ik zou nog uren door kunnen gaan met voorbeelden geven, maar dat doet niks af van mijn boodschap. Niet dat ik perse een boodschap wil hebben, het is ook gewoon lekker om dit zo op te schrijven, maar ik weet nu uit ervaring dat deze boodschap mijn leven heeft verandert en ik hoop dat die van jou ook. Of je 'm nou wel of niet leuk vindt; houd op met vingers wijzen en neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven! 

8 opmerkingen:

 1. Hoe werkt dat toch, hè? Wanneer je in een bepaalde gemoedstoestand of fase van je leven bent, lijkt het wel alsof er ineens veel meer mensen in het zelfde schuitje zitten (ongeacht of het nou feest is in die boot of niet). Bedankt, Marjolein. Alhoewel je hier je eigen hart en ziel op het Blog-blok hebt gelegd, heb je mij ook weer een zetje in de goeie richting gegeven. Compassie? Jawel, hoor! Thnx!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You're welcome, darling. Fijn om te horen dat ik iemand een zetje heb kunnen geven.

   Verwijderen
 2. Mensen die snel op de tenen getrapt zijn, zouden het juist moeten lezen... ze zouden er veel van op kunnen steken :) Veel plezier met de naaimachine, ook ik heb die stap gezet een tijd geleden en het bevalt mij heel goed. Standaard dingen die je wel kunt vinden combineren met eigengemaakte kleding om je eigen unieke stijl te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou inderdaad, dat is precies wat ik zou willen. Ik heb net mijn eerste shirt uit geknipt. Nu nog een machine.....

   Verwijderen
 3. Bedankt hiervoor ik had het zelf sbsoluut niet beter kunnen verworden.
  Ben het helemaal met je eens.
  Had dit echt nodig.
  Lieve groet, Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat mijn stukje schrijven iets voor je kan betekenen. Dat doet mij dan weer goed. :D

   Verwijderen