zondag 10 november 2013

Makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar waarom moet alles maar makkelijk zijn? Wie heeft dat ooit bedacht? En is makkelijk dan ook beter?
In onze samenleving moet alles zo veel mogelijk zo makkelijk mogelijk. Technologie en massaproductie heeft ons daar in ontzettend geholpen. Maar ik geloof dat ons gemakzucht door geslagen is. We willen tegenwoordig dat alles makkelijk en snel moet verlopen.
Zo ook afvallen. We kiezen liever voor een crashdieet dat schade veroorzaakt aan je ingewanden maar waar je wel 5 kilo per week van afvalt dan een gezondere leefstijl aanpassen waar je maar 0,5 kilo in de week van af valt maar wel beter is voor je lijf.
Of een beter zelfbeeld creëren / meer zelfvertrouwen krijgen. We geven de voorkeur aan een kort, snel, het liefst digitaal trucje dat op de lange termijn niets zal veranderen en totaal niet afgestemd is op jou als persoon dan aan de hulp van een coach/psycholoog die echt met jou aan de slag gaat en waar je regelmatig een afspraak mee hebt.
We kiezen steeds vaker voor kwantiteit dan voor kwaliteit. En op zich zijn er genoeg goede redenen voor hoor. Het leven is tegenwoordig ook heel erg snel, gestrest en je staat vaak onder druk om maar van alles op tijd af te hebben. Als je een aantal mensen op straat zou vragen of ze dit nou leuk vinden dan zal het antwoord Nee zijn.
Maar waarom doen we het dan? Omdat iedereen het doet? Excuse my French, maar f*ck that! Kijk eens even om je heen en realiseer je even goed waar zulk denken ons heeft gebracht, in een crisis en niet alleen een financiële zou ik zo zeggen. Ook dit is een keuze. En ik heb de keuze gemaakt om mijn tijd te besteden aan kwaliteit en niet aan kwantiteit.

In plaats van een taart of cake in de supermarkt te kopen maar ik ze zelf. En ook niet uit een pakje, maar van losse ingrediënten, van een recept. Kwalitatief goede ingrediënten, zonder toevoegingen. Ja, dat kost meer tijd dan er een in de supermarkt kopen, maar het resultaat is vele malen lekkerder. Dat en ik heb er een beter gevoel over en eventuele gasten vinden het ook nog eens leuker (en lekkerder).
Kleding maken is ook zoiets waar ik veel meer voeldoening uit haal dan als ik ga shoppen. En ik houd echt heel erg van shoppen. De stok kiezen, patroon tekenen, knippen, stof knippen, voorbereiden, en dan naaien. Een heel proces, maar het eindresultaat is een one of a kind kledingstuk en een super trots gevoel. En een boel complimentjes. 
Hetzelfde geld dus voor bijvoorbeeld een beter zelfbeeld krijgen, meer zelfvertrouwen of van jezelf leren houden. Wat is je keuze? Ga je voor kwantiteit of ga je voor kwaliteit? Je hebt het hier wel over iets dat de rest van je leven kan veranderen.
Ga je voor kwantiteit. Nou hier heb je een trucje war door je je morgen al beter voelt maar wat misschien niet bij jouw leven of persoon past. Je zult het ook niet gaan vol houden, maar je voelt je beter. En het is makkelijk want je hoeft niet naar jezelf te kijken of over jezelf na te denken. Er is alleen geen garantie voor de lange termijn.
Kies je voor kwaliteit? Mooi, dan kan ik je garanderen dat je met jezelf geconfronteerd gaat worden, dat je zult huilen, dat je boos zult zijn, dat het met vallen en opstaan zal gaan, dat het wel even gaat duren, maar dat het op jouw tempo zal gaan, op jouw manier en dat je het resultaat de rest van je leven bij je zult dragen. En of je dat nou met een coach/psycholoog of vriend(in) of zelf doet, dat maakt niet uit, het resultaat zal hetzelfde zijn. Kwaliteit.

Laat mij maar voor moeilijk gaan.


1 opmerking: